Udpluk af nyhed på Region Sjællands Intra:
Det skal være lettere for alle faggrupper at forske i Region Sjælland, og regionens forskere skal være eksperter i det, som flest fejler. Det er nogle af elementerne i en ny forskningsstrategi.
Borgernære forskning
Forskning fra Region Sjælland skal gøre en forskel for flest mulige borgere. Derfor skal forskerne fremover lægge endnu mere vægt på at forske og blive førende specialister i de sygdomme, som flest fejler for eksempel diabetes, KOL, kræft og psykiatriske lidelser. Det skal blandt andet ske gennem et øget fokus på den borgernære forskning.
Det er et af de centrale elementer i en ny forskningsstrategi, som Regionsrådet netop har vedtaget.
– Vi mener det alvorligt, når vi siger, at Region Sjælland er til for borgerne. Vi skal ikke forske for forskningens skyld, men for borgernes, udtaler regionsrådsformand Heino Knudsen og fortsætter:
– Vores dygtige, modige og nysgerrige forskere skal udøve endnu mere forskning tæt på og med udgangspunkt i borgerne, og forskningen skal kunne bruges meget hurtigt til mere forebyggelse, bedre behandling og flere sunde leveår for flest muligt.
Det skal være lettere for alle faggrupper at forske i Region Sjælland, og regionens forskere skal være eksperter i det, som flest fejler. Det er nogle af elementerne i en ny forskningsstrategi.
Forskning bekæmper ulighed
Region Sjælland har på mange områder færre medarbejdere til at tage sig af borgerne sammenlignet med resten af landet.
Og den borgernære forskning bliver derfor endnu vigtigere i de kommende år, hvor regionen samtidig får flere ældre og flere borgere med kroniske sygdomme og multisygdomme.
– Det er afgørende, at forskningen kan medvirke til at udvikle regionens sundhedsvæsen som helhed med blik for, hvordan vi kan tilbyde bedre og mere bæredygtige behandlinger til flere, så tæt på som muligt. Derfor er det også vigtigt, at vores forskningsprojekterrækker ud over sygehusene og inddrager andre sektorer for eksempel det nære sundhedsvæsen i kommunerne, hvilket der allerede er en række gode eksempler på, siger Jens Ravn, formand for Udvalget for forebyggelse, det præhospitale område, forskning og innovation.
For eksempel forskes der lige nu på Sjællands Universitetshospital i, hvordan overgangene fra hospital til hjem kan blive bedre for borgere over 65 år (Bridging Safe Elderly Care). Blandt andet med henblik på at undgå unødige genindlæggelser.