Hvordan passer vi bedst på fremtidens ældre multisyge borgere?

Søren Tvilsteds blog i Ingeniøren.dk

Læs Søren Tvilsteds blog herunder eller på ingeniøren.dk via dette link.

Vi lever længere og bliver med alderen ofte mere syge og sårbare. Mange ældre har flere kroniske sygdomme og har et højt forbrug af sundhedsydelser. Denne udvikling stiller store krav til fremtidens sundhedsvæsen. Med et i forvejen presset system, er det relevant at spørge, om hospitalerne overhovedet vil være i stand til at modtage mig, når jeg bliver ældre og måske multisyg.

Selvom patienter selvfølgelig skal have hjælp, er indlæggelse ikke altid den bedste løsning. Selv kortvarige hospitalsophold kan være belastende, især for ældre med multisygdom. Derfor er der behov for nytænkning – både for dem, der med fordel kan behandles hjemme, og for dem, hvor indlæggelse er nødvendig.

I min enhed på Sjællands Universitetshospital, Forskningsenheden i Staben, arbejder vi på et forskningsprojekt, hvor kunstig intelligens (AI) skal forbedre patientsikkerheden gennem bedre kommunikation og dokumentation samt forebygge genindlæggelser. Forskningslektor og sygeplejerske Gitte Bunkenborg fra Kardiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital er en af hovedkræfterne bag projektet.

Gitte Bunkenborg har i mange år arbejdet for at sikre sårbare, multisyge, ældre patienter et trygt og sikkert hospitalsophold. Allerede for 10 år siden undersøgte hun risikoen ved overflytning fra intensiv til en anden afdeling på hospitalet. Nu fokuserer hendes forskning på patientens erfaringer under indlæggelse og ved interne overflytninger, hvor mange patienter i dag oplever at være bærere af egne informationer mellem forskellige opholdssteder.

Gittes holdning er, at sundhedspersonalet har en stor andel i at forbedre informationsoverlevering mellem patientens opholdssteder, især når det drejer sig om de allermest syge og mindst ressourcestærke patienter, som vi må forvente er dem, der i fremtiden bliver indlagt.
I projektet udvikles en transitionsside til Sundhedsplatformen ved hjælp af kunstig intelligens. Denne skal sikre, at den mest nødvendige patientinformation er nemt tilgængelig for sundhedspersonalet, når en patient overflyttes internt på hospitalet, videre til andre hospitaler og derfra til kommunal pleje eller eget hjem. Det er nemlig vigtigt, at patienten føler sig tryg, og at al sundhedspersonale har det fulde billede af patienten. Hypotesen er, at en tryg og problemfri indlæggelse, samt en god overgang hjem, reducerer risikoen for genindlæggelse.

Det er en fornøjelse at se, når forskning, innovation og kunstig intelligens (teknologi) går hånd i hånd. Udviklingen af transitionssiden er en digital løsning, der bygger på forskningsbaseret viden om patienters og sundhedsprofessionelles syn på, og oplevelser af, kommunikation, dokumentation og informationsoverlevering ved interne overgange. Samtidig giver det os de nødvendige data til at identificere dem, der er i risiko for genindlæggelse. En sådan identifikation vil gøre os i stand til at iværksætte indsatser i borgerens eget hjem eller i kommunal pleje, for at forebygge genindlæggelser.

Det bliver spændende at følge udviklingen af transitionssiden. Ambitionen er, at den på sigt implementeres i Sundhedsplatformen. Med sådanne innovative løsninger kan vi forhåbentlig sikre bedre pleje for fremtidens ældre og multisyge borgere.

Projektet Bridging Safe Elderly Care er dansk-svensk og støttet af midler fra EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.