Debat om nødvendigheden af at reducere genindlæggelser og brug af AI som redskab

Sygeplejerske og ph.d.-studerende Nanna Selmer Winther deltog i den velbesøgte debat ‘Hvordan reducerer vi genindlæggelser blandt multisyge ældre?’ på Folkemødet på Bornholm i forbindelse med præsentation af forskningsprojektet Bridging Safe Elderly Care.
Fakta er, at hver fjerde ældre med multisygdom bliver genindlagt inden for 30 dage. Det koster både livskvalitet og ressourcer – og vi ved, at mange af indlæggelserne kan forebygges. Men hvordan?
Blandt de andre debattører: lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital Morten Ziebell, Business Development Manager i IQVIA, Jesper Eriksen (også partner i projektet), og direktør i Lolland Kommune, Thomas du Plessis de Richelieu var der enighed om én ting: Vi skal forstå de underliggende risikofaktorer bedre – og handle på dem.
👥 Nanna Selmer Winther har i forskningsprojektet interviewet over 300 patienter og pegede på, at sociale og demografiske faktorer spiller en langt større rolle, end vi måske tror. Thomas de Richelieu bemærkede, at der ofte tegner sig et komplekst billede, som ikke altid handler om sundhed og glæder sig til at få værktøjer til at prioritere, hvor vi skal sætte ind – så de rigtige systemer kan opbygges.
Morten Ziebell udfordrede status quo og spurgte, om den nuværende indlæggelsestid måske er blevet for kort – og mindede os om helhedsperspektivet på patienten.
I forskningsprojektet udvikles en AI-baseret datamodel, der skal identificere, hvilke ældre, der er i risiko for genindlæggelse og hvorfor, så forebyggelse kan sættes ind i tide – fx i hjemmet eller den kommunale pleje. De store mængder indsamlede data skal danne grundlag for AI-modellen.
Jesper Eriksen kunne berolige en borger med, at ingen vil kigge på den enkelte borgers oplysninger, men kun datamænger 💬 “Data er en måde, vi reducerer kompleksiteten på.”
Morten Ziebell pegede på, at forebyggelse i eget hjem bliver en central prioritet i sundhedsreformen og at vi skal finde nogle gode løsninger i fællesskab, der forhindrer unødvendige hospitalsindlæggelser.
👉 Konklusion: For at reducere genindlæggelser skal vi forstå og dele viden om risikofaktorer. AI-baserede værktøjer kan hjælpe – men løsningerne skal udvikles i fællesskab. Bridging Safe Elderly Care er et vigtigt skridt på vejen.