Folkemødedebat om overgange på hospitaler

Sygeplejerske og ph.d.-studerende i forskningsprojekt Bridging Safe Elderly Care, Matilde Skødstrup Axelsen fik sin ilddåb på årets Folkemøde på Bornholm, hvor hun debatterede under emnet: Fra silo til samarbejde – hvordan gør vi overgange på hospitaler trygge for ældre patienter?
I debatpanelet var også Ricco Norman Dyhr, sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital og Katrine Kirk, patientambassadør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Teltet var velbesøgt af spørgelystne borgere, som prægede retningen af debatten.
Debatten tog udgangspunkt i forskningsprojektet, som udvikler en prototype af en AI-drevet informationsside, som skal sikre, at nøgleinformationer automatisk følger patienten – uanset afdeling eller hospital.
Matilde har i sit ph.d.-projekt fulgt kommunikationen mellem personale og patienter og afdækket, hvordan dokumentation håndteres. Overgange mellem afdelinger og hospitaler er et overset risikopunkt i patientforløbet – særligt for ældre. Informationer kan gå tabt, patienter bliver usikre, og personalet har svært ved at danne sig et hurtigt overblik.
Matilde lagde ud med en observation af, at der er meget fokus på overgange UD af hospitalet, men samtidig er der også et behov for at forbedre overgangene INDEN FOR hospitalerne – og mellem dem. Ricco Norman Dyhr var enig:
💬 “Vi er ikke gode nok, og der er et kæmpe potentiale til forbedring. Vi skal sikre, at patienten hjælpes bedre videre, når det ikke kan undgås, at forløb går på tværs.” og Katrine Kirk tilføjede, at det ofte er patienten selv, der er bærer af egen information – og at usikkerheden er stor. Journalerne kan være svære at overskue for sundhedspersonalet, og tiden er knap. Vigtige oplysninger kan blive overset.
AI kom også på banen og Ricco Norman Dyhr ser et stor potentiale i teknologien, og peger på, at den kan medvirke til effektivitet i den daglige arbejdsgang for klinikerne. Matilde understregede at ikke alle patienter oplever overflytninger som en udfordring. Derfor er det vigtigt, at vi også lærer af de gode forløb.”
👉 Konklusion: Sikkerhed i overgange kræver bedre samarbejde, smartere informationsdeling og støtte fra teknologi. Det må aldrig være patienten, der bærer ansvaret alene. Bridging Safe Elderly Care tager første skridt mod løsninger, der virker i praksis.